Genbrug af kompositmaterialer fra industrien
Projekt bevilget af Styrelsen for Forskning og Innovation

Genbrug af resin i polyolI samarbejde med Teknologisk Institut har VELUX udviklet en metode til genbrug af polyol fra polyuretan-ekstruderede profiler.

I forbindelse med produktion af polyuretan-ekstruderede profiler, til brug i vinduer, haves et produktionsspild. I dag sælges affaldet til genbrugsvirksomheder, som bortskaffer affaldet.

Forsøgene hos Velux har eftervist, at det i stedet er muligt at genanvende polyol materialet, i egen produktion, på en mere hensigtsmæssig måde, ved hjælp af kemisk separation i form af en glykolyse-proces.

Ved glykolyse processen separeres polyolen fra glasfibrene.


Glykolyse-proces:


Fremgangsmåden for genanvendelsen, ved hjælp af glykolyse-processen, er:
  1. Beskadigede profiler og restprofiler knuses i mindre fraktioner af 2 – 3 cm længde.
    Før knusningKnuste fraktioner


  2. De knuste fraktioner kommes i en fraktion af diethylenglykol og katalysator (EPILOX) ved 180 °C (glykolyse processen).
  3. Efter glykolyse processen frafiltres glasfiberrester og den tilbageblevne restpolyol kan tilsættes ny polyol i mængder op til 30 %. Glasfiberresterne vurderes ikke at kunne genanvendes.

    GlasfiberresterGenbrugspolyol, som kan tilsættes i mængder op til 30 % i ny polyolVidere forløb.
Alle forsøg, som er udført indtil nu, er udført på laboratoriebasis. I næste forsøgsrække skal det om muligt forsøges at opskalere forsøgene i selve produktionen.© 2015 GenVind Innovation Consortium